De Wet Normalisering Ambtenarenrecht is op 1 januari 2020 in werking getreden.

Sinds 2020 zijn de regels die gelden voor ambtenaren zoveel mogelijk gelijk getrokken met de regels voor de gewone "werknemer". De meeste ambtenaren hebben sinds 2020 een arbeidsovereenkomst. Dat maakt nu juist de advocaten van Advocaten van Nu de juiste adviseurs op dit gebied. Door jarenlangen ervaring op zowel het gebied van arbeidsrecht als van ambtenarenrecht kunnen zij ondersteuning bieden aan overheden en (voormalig) ambtenaren. Zij kennen immers het arbeidsrecht als geen ander, maar zijn ook bekend met de politieke en bestuursrechtelijke gevoeligheden en processen die kunnen spelen binnen de overheid. 

Ambtenarenrecht advocaat

Ontmoet Suzan de Lange. Suzan is expert op het gebied van ambtenarenrecht.
Door haar jarenlange ervaring als adviseur van overheden en ambtenaren is het ambtenarenrecht voor Suzan bekend terrein.

Cliënten vinden dat Suzan snel en goed tot de kern van de zaak kan doordringen om dit vervolgens in begrijpelijke taal samen te vatten. 

Voor wie?

  • Overheden
  • Ambtenaren

Hulp bij ambtenarenrecht vraagstukken

Suzan maakt voor u de gevolgen van een bepaalde aanpak precies inzichtelijk. In gewoon Nederlands informeert ze u over alle te nemen stappen. Zij adviseert onder andere over:

  • Ontslag
  • Disciplinaire maatregelen
  • Disfunctioneren
  • Arbeidsomstandigheden
  • Ziekte en re-integratie
  • Functiewaardering, beoordelingssystemen en opleiding

Veelgestelde vragen

Heeft een ambtenaar na inwerkingtreding van de Wet Normalisering Ambtenarenrecht recht op een transitievergoeding?

Nu het “gewone” arbeidsrecht vanaf 1 januari 2020 op de meeste ambtenaren van toepassing zal zijn, zullen ambtenaren ook een transitievergoeding ontvangen als zij tenminste twee jaar in dienst zijn. Interessant is de vraag of de dienstjaren die zij als ambtenaar werkzaam zijn geweest, straks meetellen bij de berekening van de transitievergoeding. Strikt genomen hebben ze hier geen recht op, nu de wet spreekt over “één of meerdere arbeidsovereenkomsten” daar waar het gaat over opvolgend werkgeverschap. De rechtspraak is hierover verdeeld. Niet valt uit te sluiten dat er een wetswijziging zal plaatsvinden.

Kan ik met mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst sluiten om het dienstverband te beëindigen?

Ja, dat kan. Nu het reguliere arbeidsrecht van toepassing is kan ook de arbeidsovereenkomst van een ambtenaar beëindigd worden via een vaststellingsovereenkomst. Hierbij is het wel van belang dat de werkgever zich realiseert dat er afspraken wroden gemaakt over de situatie na einde dienstverband, meer in het bijzonder de ww-rechten. Een overheidswerkgever is namelijk eigen risicodrager. Bij het sluiten van de vaststellingsovereenkomst dient hierbij rekening te worden gehouden. 

© 2025 Advocaten van Nu