Overgang van onderneming: de gevolgen

Bij een overgang van onderneming kan er veel veranderen, maar wat betekent dit eigenlijk voor werknemers? Gaan alle rechten automatisch mee over? En waar moeten zowel werkgevers als werknemers op letten? In dit artikel frissen we de basis even voor je op.

Overgang van onderneming: de gevolgen

Blog van AVN

28 feb 2025

Wanneer is er sprake van een overgang van onderneming?

Voordat er gesproken kan worden van een overgang van onderneming moet worden beoordeeld of er een overgang van een economische eenheid die haar identiteit behoudt plaatsvindt. Pas op, ook een onderdeel van een onderneming of vestiging kan worden beschouwd als een economische eenheid. Het kan daarom ook voorkomen dat partijen zich niet realiseren dat er sprake is van een overgang.

Wat betekent een overgang van onderneming voor werknemers?

Wanneer er sprake is van een overgang van onderneming zijn er verschillende aandachtspunten wat betreft werknemers. Werknemers gaan namelijk van rechtswege (lees: automatisch) mee over (met het deel dat overgaat) wanneer er sprake is van een overgang van onderneming.

Bij de overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen die op dat moment voor de werkgever gelden middels de arbeidsovereenkomst tussen hem en een werknemer die daar werkzaam is, over naar de nieuwe werkgever. Afspraken omtrent salaris, verlof en andere arbeidsvoorwaarden die (mondeling of schriftelijk) voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst gaan mee over van de oude naar de nieuwe werkgever. Dit geldt ook voor rechten die de werknemer heeft opgebouwd bij de oude werkgever zoals de (hoogte van) de transitievergoeding of bijvoorbeeld de ketenregeling (opvolgende contracten voor bepaalde tijd). Verder zal ook een geldend concurrentie- en relatiebeding mee overgaan naar de nieuwe werkgever.

De oude werkgever blijft een jaar na de overgang aansprakelijk voor de nakoming van verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst die vóór dat moment zijn ontstaan. De werknemer die is overgegaan kan dus gedurende dat jaar ervoor kiezen om de oude werkgever aan te spreken maar ook de nieuwe werkgever. Na afloop van het jaar, kan de werknemer alleen nog de nieuwe werkgever aanspreken.

Praktische tips

Voor werkgevers: Bij een overgang van onderneming is het belangrijk om werknemers tijdig en duidelijk te informeren. Met een goede en transparante communicatie kunnen veel juridische discussies worden voorkomen en kan het een en ander in goede banen worden geleid. Dit is van belang voor zowel nieuwe als oude werkgevers!

Voor werknemers: Controleer je rechten bij een overgang van onderneming. Vaak vragen nieuwe werkgevers in dit soort gevallen om een nieuwe arbeidsovereenkomst te ondertekenen – vaak met iets andere voorwaarden – maar hiertoe ben je niet verplicht. Je hoeft geen afstand te doen van bestaande arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit je arbeidsovereenkomst, ook al zijn deze mondeling afgesproken.

Staat er een overgang van onderneming op de planning, of gewoon eens sparren over deze problematiek? Neem gerust contact met ons op!

Misschien is deze blog ook interessant:

Advocaten van Nu - Overgang van onderneming in de flexbranche

Blog van AVN

28 feb 2025

© 2025 Advocaten van Nu