Toen ik 16 jaar geleden als advocaat arbeidsrecht begon, dacht ik dat advocaten altijd alles wisten, de wet en de jurisprudentie volledig kenden en procedures wonnen puur op inhoudelijke juridische kwaliteiten.
Inmiddels weet ik wel beter en het leek mij leuk om een keer enkele types advocaten te beschrijven die ik meer dan eens in mijn carrière ben tegengekomen. Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende types, maar de types hieronder vind ik de leukste / interessantste types. En uiteraard chargeer ik een beetje voor wat extra likes 😊.
De straatvechter is het type advocaat dat – en dan druk ik me nog genuanceerd uit – het wat minder moet hebben van zijn juridische kwaliteiten. De straatvechter dreigt al met beslaglegging op de bankrekening, het huis en de hond van de wederpartij voordat hij (ja, het is eigenlijk altijd een man) zich überhaupt in de zaak heeft verdiept.
Opvallend is dat straatvechters het vaak nog best ver schoppen.
Pluspunt van de straatvechter: door de agressieve werkwijze wordt meer dan eens snel het gewenste resultaat bereikt.
Minpunt van de straatvechter: door de werkwijze kan er snel “oorlog” ontstaan en gezien de doorgaans mindere juridische kwaliteiten is het maar de vraag of de oorlog wordt gewonnen.
De professor is het type advocaat dat juridische vraagstukken tot in detail fileert onder verwijzing naar de jurisprudentie van de afgelopen 100 jaar, de literatuur en uiteraard de volledige wetgeschiedenis. Dit type advocaat is logischerwijs ook groot fan van het schrijven van pagina’s lange memoranda (duur woord voor lap tekst).
Pluspunt van de professor: de juridische overwegingen zijn vaak uitstekend.
Minpunt van de professor: praktische oplossingen en creatief omgaan met de wet is wat lastiger voor de professor.
De amicale advocaat maak ik vrijwel wekelijks mee. In de onderhandelingen worden bijvoorbeeld de nodige complimenten gemaakt over de inhoud van je brief, wordt diverse keren je voornaam genoemd en worden tussen neus en lippen allerlei privéaangelegenheden benoemd. Vaak is het oprecht, maar uiteraard is het soms ook gewoon een tactiek om tot een bepaald doel te komen.
Pluspunt van de “vriend”: soms vang je meer vliegen met stroop dan met azijn.
Minpunt van de “vriend”: soms erg doorzichtig en dan werkt het volledig averechts.
De advocaat (vaak al erg lang in het vak) die uiteraard is begonnen als corpsbal, zichzelf ontzettend interessant en succesvol vindt, overal “vrindjes” heeft zitten en dat uiteraard continu wenst te benoemen.
Deze advocaat stelt zich vaak arrogant op en vindt goede juridische tegenargumenten vaak “absolute onzin” of “totale nonsens”.
Pluspunt van de aardappel: geen.
Minpunt van de aardappel: roept doorgaans enorm veel strijdlust op.
Noot: elk woord tussen aanhalingstekens hierboven dient voorgelezen te worden met een aardappel in de keel.
Dit is simpelweg een uitstekende advocaat. Zeer goede juridische kwaliteiten in combinatie met een oplossingsgerichte en pragmatische aanpak. De professional kan gemakkelijk schakelen in de verschillende rollen om de zaak tot een goed einde te brengen.
Pluspunt van de professional: waar voor je geld.
Minpunt van de professional: geen.
Nu kun je je natuurlijk afvragen, wat heb ik aan deze informatie. Anders dan dat ik hoop dat het een beetje vermakelijk was om te lezen, is het natuurlijk altijd goed om bij het kiezen van een advocaat goed te beoordelen of de advocaat bij je past.
Als je precies wilt weten hoe iets juridisch zit, is het natuurlijk beter om dit bij de professor neer te leggen dan bij de straatvechter.
Wil je een juridisch conflict het liefst netjes oplossen dan is “de vriend” een betere keuze dan de aardappel.
Maar in zijn algemeenheid is mijn advies: kies voor een professional.
Indien u periodiek op de hoogte gehouden wilt worden van arbeidsrechtelijke actualiteiten en andere "Wijsheden van Nu", schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
© 2024 Advocaten van Nu