Dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gedurende de looptijd van de overeenkomst kan worden beëindigd wordt vaak als een vanzelfsprekendheid gezien. Dat is het niet. In deze blog behandelen we waarom dit niet vanzelfsprekend is, waar op moet worden gelet en ook welke mogelijkheden er zijn wanneer tussentijdse beëindiging geen optie lijkt.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan gedurende de looptijd van deze overeenkomst worden beëindigd wanneer de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen schriftelijk is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. Maar wat nu wanneer een tussentijdse opzegmogelijk niet in de overeenkomst is opgenomen.
Opzegging of ontbinding van een arbeidsovereenkomst in de situatie dat er geen tussentijdse opzegmogelijkheid is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst is niet onmogelijk, maar kan zo uitpakken dat een tussentijdse beëindiging niet wenselijk is, althans dat een werkgever geen voordeel heeft van het tussentijds beëindigen van de arbeidsovereenkomst ten opzichte van het ongewijzigd in stand laten van de overeenkomst.
De werkgever die ondanks het ontbreken van een tussentijdse opzegmogelijkheid de arbeidsovereenkomst opzegt, is namelijk in beginsel (naast de transitievergoeding) een vergoeding verschuldigd ter hoogte van het loon dat anders nog tot de einddatum van de arbeidsovereenkomst verschuldigd was. Wordt een arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld vier maanden voor de oorspronkelijke einddatum opgezegd, dan is de opzeggende partij een vergoeding van vier maandsalarissen verschuldigd. De rechter kan overigens in een specifiek geval de hoogte van de vergoeding naar beneden bij stellen, maar niet naar minder dan het loon over drie maanden. De werknemer heeft ook de mogelijkheid, in plaats van de vergoeding, een verzoek te doen aan de rechter om de opzegging ongedaan te maken.
Ook bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst geldt dat een werkgever in beginsel een vergoeding ter hoogte van het loon dat anders nog tot het einde van de arbeidsovereenkomst aan de werknemer moest worden betaald verschuldigd is (naast de transitievergoeding).
Opzegging van de arbeidsovereenkomst door een werknemer, zonder tussentijdsopzegbeding, kan overigens ook de verplichting opleveren het loon tot het einde van de arbeidsovereenkomst als vergoeding aan de werkgever te betalen.
De meeste arbeidsovereenkomsten worden met een beëindigingsovereenkomst beëindigd. Dat is in theorie ook mogelijk wanneer er geen tussentijdsopzegbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, maar in de praktijk pakt dat anders uit. Stemt een werknemer namelijk in met het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, dan ontvangt die werknemer in ieder geval tot het overeengekomen einde van de arbeidsovereenkomst geen WW-uitkering. Werknemers zullen dan ook veelal niet instemmen met een beëindigingsovereenkomst bij het ontbreken van een tussentijdse opzegmogelijkheid.
Zijn een werkgever en een werknemer bij het ontbreken van een tussentijdse opzegmogelijkheid in de arbeidsovereenkomst dan tot het einde van de arbeidsovereenkomst tot elkaar veroordeeld? Niet perse. Uit een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep volgt dat het ook is toegestaan een tussentijds opzegbeding in een addendum (een aanvulling op de arbeidsovereenkomst) overeen te komen en zelfs om een tussentijds opzegbeding in de vaststellingsovereenkomst op te nemen. In deze betreffende uitspraak had de werknemer met wie in de beëindigingsovereenkomst alsnog een tussentijdsopzegbeding overeen was gekomen dus recht op een WW-uitkering.
Er zijn dus mogelijkheden. Het nadeel van het na het sluiten van de arbeidsovereenkomst overeenkomen van een tussentijdsopzegbeding is dat zowel de werknemer als de werkgever daar hun medewerking aan moeten verlenen. Die medewerking wordt voorafgaande aan een beëindiging minder vanzelfsprekend en instemming wordt waarschijnlijk minder ‘soepel’ gegeven dan bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst. Het is derhalve nog steeds het beste om gewoon bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst een tussentijdsopzegbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen.
Wellicht zijn onderstaande artikelen voor jou ook interessant:
Mocht je nog vragen hebben of onduidelijkheden zijn, neem dan gerust contact met ons op. Op die manier kunnen uw problemen snel(ler) worden opgelost, of zelfs worden voorkomen.
© 2024 Advocaten van Nu