Een medewerker vraagt om veel vrijheid, krijgt die ook, maar kan er niet mee omgaan en is liever met andere dingen bezig dan werken. Leidt een dergelijke dagdieverij ook tot: 'daag dief'?
Een dagdief is kort gezegd een medewerker die tijd steelt van zijn baas. Denk daarbij onder meer aan de 'thuiswerkende' medewerker die lekker in zijn tuin bezig is in plaats van aan het werk, zonder daarvoor verlof op te nemen of die tijd later in te halen.
Indien je als werkgever vermoedt dat je op een dergelijke manier wordt besodemieterd, dan wil je daar vanzelfsprekend hard tegen optreden. Maar nog veel liever wil je dagdieverij voorkomen. Hoe pak je dat aan? Je wilt je medewerkers ook graag vertrouwen geven. Het is ten eerste verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld duidelijk bepaalde werktijden af en zo mogelijk ook meetbare doelstellingen. Daarmee voorkom je weliswaar niet dat iemand misbruik van zijn gegeven vrijheid maakt, maar je maakt de kans daarop wel kleiner en de pakkans groter, omdat daarmee als het goed is ook een afschrikwekkend effect uitgaat.
De afgelopen jaren zijn er diverse ontslagzaken geweest waarbij werkgevers medewerkers op staande voet hebben ontslagen wegens dagdieverij c.q. urenfraude. In slechts enkele gevallen hebben die ontslagen bij de rechter stand gehouden. Uit al die ontslagzaken zijn belangrijke lessen trekken die wij hierbij met je delen. Zo oordeelde vrij recent de rechter in deze zaak dat het ontslag op staande voet niet terecht was, ondanks het feit dat de medewerker had toegeveven een hele tijd niks te hebben gedaan. Dat kwam met name omdat de werknemer herhaaldelijk om hulp had gevraagd en de werkgever daar niet adequaat op had gereageerd. In een andere zaak ging het bijv. mis voor de werkgever omdat deze weliswaar software had om veel van de werkzaamheden te controleren, maar kennelijk niet alles. De werknemer gaf aan dat ze nog meer en andere dingen had gedaan die niet uit het controlesysteem bleken en de werkgever kon niet bewijzen dat dat niet zo was. Hieronder daarom enkele do's en don'ts gebaseerd op de hiervoor aangehaalde en andere relevante uitspraken. Doe er je voordeel mee.
Wil je zeker weten dat je 'daag dief' kunt zeggen tegen de dagdief of heb je medwerkers die veel thuis of elders aan het werk zijn en heb je daar onvoldoende grip op? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. Wij denken graag met je mee.
© 2025 Advocaten van Nu