De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie en u als ondernemer. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een harde klap hebben gekregen.
Het Kabinet heeft op 27 oktober 2020 een aanvulling op het derde steunpakket aangekondigd. Het derde steunpakket is al zo ontworpen dat het gebruik ervan meebeweegt met omzetverlies. Kort gezegd: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun. Het verschil tussen wel en geen strenge maatregelen kan oplopen tot vele miljarden aan extra overheidssteun. Ook biedt het pakket ruimte aan ondernemers om zich aan te passen aan een nieuwe situatie en is het waar nodig een steun in de rug.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is bedoeld om ondernemers te helpen met het betalen van hun vaste lasten, zoals huur, terwijl er veel minder geld wordt verdiend. Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Voor de tijdelijke verbreding TVL is € 140 miljoen gereserveerd. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen.
Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm. Het TOA helpt ondernemers om de mogelijkheden te benutten die de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) straks aan hun biedt. Hierdoor komen akkoorden met schuldeisers gemakkelijker tot stand. Dat helpt ondernemers om tijdelijk in een soort winterslaap te gaan en levensvatbare bedrijven om niet onnodig failliet te hoeven gaan. Ondernemers kunnen nu al met hun schuldeisers om de tafel om dit direct na 1 januari 2021 te formaliseren. Verdere uitwerking van het TOA volgt.
Het kabinet onderzoekt of (tijdelijke) banen voor crisisondersteuning zwaarbelaste sectoren verlichting kunnen bieden, terwijl zo tegelijk mensen tijdelijk aan het werk kunnen worden geholpen.
Minister Koolmees heeft op 30 september 2020 de Tweede Kamer geïformeerd over een Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud 3, het vaststellingsproces NOW 1 en de wijzigingsregeling NOW 1 en 2, de Kamerbrief is hier te downloaden.
Minister Koolmees meldt dat de openstelling van het vaststellingsloket NOW-2 door de werklast van UWV verschuift naar 15 april 2021. Ook meldt hij dat het UWV bij invorderingen van NOW-1 een ondergrens van € 500 hanteert. Voor meer informatie kun je hier de Kamerbrief van 26 oktober 2020 downloaden.
Mochten er hier nog vragen of onduidelijkheden over zijn, neem dan gerust contact met ons op. Op die manier kunnen uw problemen snel(ler) worden opgelost, of zelfs worden voorkomen. Dat noemen wij Service van Nu.
© 2024 Advocaten van Nu